[első tudatos mosoly???????]

2009. október 13., kedd

Ma majdnem elolvadtam a reggeli pelenka cserénél, a kis "Nonókánk" rám mosolygott,fülig érő szájjal nézett a szemembe...mondanom sem kell rögtön elkezdtem bőgni!!! Az én angyalkám már tudatosan mosolyog???? Van ilyen???? Még 3hetes sincs!!!!!!!! Én nagyon örülök neki,de azért kérek szépen kommenteket ezzel kapcsolatba,tapasztaloatokat szívesen meghallgatok!!
Na én ezt találtam a neten!!!!!!
 
Mikortól "direkt?"
Régebben úgy gondolták, az első 4-6 hét "angyali mosolya" csupán reflex, hiszen a mosolygás képessége az emberrel együtt születik, nem utánzás alapján sajátítjuk el azt. Kutatók egy része azonban mára azt is lehetségesnek tartja, hogy a tudatos mosoly nem csak a második-harmadik hónap körül alakul ki, hanem a babák már kezdettől fogva képesek erre az első szociális funkciót betöltő kifejezésr
Mit jelent?
Akár kezdettől, akár a harmadik hónaptól hívjuk tudatosnak a mosolyt, egy biztos: ez a mindenkit felvidító, aprócska gesztus roppant fontos lépés a csecsemő értelmi és érzelmi fejlődésében egyaránt. Az első hónapokban a mosoly talán nem jelent akaratlagos kommunikációt, mégis óriási szerepe van a kicsi szocializációjában, a baba-mama kapcsolat elmélyítésében és egészséges fejlődésében. Bár maga a képesség velünk születik, az első mosolyhoz az agynak is el kell érnie bizonyos fejlettségi fokot, és elengedhetetlen hozzá a baba elégedettségérzése, a feszültségek alóli teljes felszabadulás is.
Ezért is tartják úgy, amelyik baba mosolyog, összességében valószínűleg megfelelően fejlődik, és fordítva; ha baba a negyedik hónap körül sem mosolyog, akkor érdemes megvizsgálni a mosoly elmaradásának okát. Sokszor gyomor- és bélrendszeri megbetegedések állnak a mosoly-késés hátterében, de az értelmi vagy szellemi elmaradottság is okozhatja.
Kire, mire?
Kezdetben a babák mindenkire rámosolyognak, válogatás nélkül. Elsősorban az arcokra reagálnak, ám ekkor még nem csak édesanyjukra, de az idegenekre - sőt, egyes kísérletek szerint az emberarcot ábrázoló képekre, maszkokra, rajzokra is - visszamosolyognak.
Körülbelül féléves koruk környékén már jobban meggondolják, kit ajándékoznak meg ezzel a gesztussal. Ilyenkor már valóban tudatosan mosolyognak, felfedezik, milyen hatásokat tudnak kiváltani környezetükben nevetésükkel, szinte "elvárják", hogy anya visszamosolyogjon rájuk. Ha megfigyeljük az apróságok mosolyait, hamarosan magunk is meg tudjuk különböztetni, mit fejeznek ki - kristálytisztán, szavak nélkül.
Hogyan?
A babamosolyok természetesen mindenkit elvarázsolnak, így mi is igyekszünk ezt minél többször kiváltani. A csecsemők érzékenyek a hangokra, gesztusokra, grimaszokra - legtöbbször ezt használjuk ki a mosoly előhívására. Cuppogunk, nyihogunk, kattogunk, mutogatunk, mondókázunk, simogatunk, csiklandozunk; gyakorlatilag mindenféle bohóckodásra készen állunk, hogy megláthassuk azt az eleinte néma, később göcögős hangokkal kísért, mindent betöltő mosolyt, kacagást.
Nagy a kísértés, hogy ha egyszer rátaláljunk csemeténk mosoly-gombjára, folyamatosan azt a mozdulatot, hangot utánozzuk neki, amely ezt beindítja, csak láthassuk, hogy derül fel az arca. Figyeljünk azonban, hogy ne mindig ugyanaz az inger érje a picit, és ne is kizárólag vizuális ingerekkel bombázzuk őt. Nyugodtan folytassuk, bővítsük a bohóckodást, grimaszolást; ő reagálni fog ezekre is, és talán éppen valami olyan dolgon vidul legjobban, amit mi nem is gondoltunk volna.
Okosok szerint ez van,de én mégis azzal a tudattal alszom el ,hogy ma rám azaz,az anyukájára mosolygott és tudatosan,tudta hogy én beszélek hozzá.........ha nem igy van,nekem akkor is ez olyan jól esett!
Szeretünk nagyon drága kicsi Nonókánk!!!!!!! :)):):):)
 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS