Most akkor mi van?????

2010. szeptember 30., csütörtök

Gőzöm sincs! Nem piros a torka, nem köhög, a rekedtség is elmúlt......................! Doktornő tanácstalan, csak találgat.
Variációk:

3 NAPOS LÁZ:
Egy fertőző betegség, amelyen kétéves koráig szinte minden gyerek átesik. Mégsem könnyű felismerni: tünetei nagyon hasonlítanak a rubeola vagy a kanyaró tüneteire. A hirtelen jelentkező magas láz valóban ijesztő a szülők számára, de egyéb tünetek nem jelentkeznek, és a gyerekek körében a lehetséges szövődmények is nagyon ritkák.












Mi az?
A háromnapos láz a human parpovírus B19 (egyfajta herpeszvírus) által okozott fertőző betegség, amely jellemzően csecsemő- és kisgyermekkorban, illetve kamaszkorban jelentkezik, leggyakrabban a tavaszi hónapokban.
Ártalmatlan betegség, melynek szövődményei gyermekkorban nincsenek, maradandó károsodásokat nem okoz, de könnyen összetéveszthető a rubeolával, kanyaróval, mert a láz megszűntével világosvörös kiütések jelenhetnek meg a bőrön.
Tünetei
A betegség lappangási ideje egy-két hét. Mint a neve is elárulja, egyik legjellemzőbb tünete a három-négy napig tartó magas láz. A testhőmérséklet hirtelen emelkedik, akár a 41 fokot is eléri, s ez idő alatt semmilyen más tünet nem jelentkezik.
Ebben különbözik tehát a megfázás, influenza, nátha tüneteitől: sem köhögés, sem torokfájás, sem orrfolyás nem tapasztalható, kizárólag a magas láz. A kicsik általában ezalatt sem "anyátlanodnak el" nagyon, viselkedésükön, közérzetükön sokszor észre sem venni a magas lázat.
A három-négy nap elteltével ahogy megjelent, olyan hirtelen esik is le a testhőmérséklet - olykor még a normális érték alá is egy időre, majd a végtagokon, a törzsön, olykor az arcon is a rózsahimlőhöz hasonlító, világos piros, rózsaszín kiütések jelennek meg. Ezek aztán általában másnapra el is tűnnek, s ez már a betegség végének, megszűntének biztos jele.
Terjedése
A fertőzést okozó herpeszvírus érintéssel is, cseppfertőzéssel is erjed; sokszor a szülők nyálával is, például ha szájukba veszik a baba cumiját.
Veszélyei
Gyermekkorban semmiféle szövődménye vagy maradandó káros hatása nem ismert. Veszélyeket a várandós kismamák esetében okozhat, mert a fertőzés átjuthat az édesanyából a magzat szervezetébe, és akár halvaszületést, súlyos vérszegénységet is okozhat.
Teendők
Ha babánkon, kis totyogósunkon hirtelen magas lázat észlelünk, feltétlenül forduljunk orvoshoz. Lehet, hogy erről az ártalmatlan fertőzésről van szó, lehet, hogy a láz más betegség jelenlétét jelzi, ezért is fontos mindenekelőtt a pontos diagnózis felállítása.
Ha a háromnapos láz okozza a magas hőmérsékletet, különösebb kezelésre nem lesz szükségünk, csupán a tünetek enyhítésére, azaz a láz csillapítására, valamint a kellő folyadékbevitel biztosítására. Hogy elkerülhessük a kiszáradást, itassuk a kis beteget gyakran, kicsi kortyokkal.

BÉLFERTŐZÉS: (kizártnak tartom, mivel nem megy a hasa, kissé hígabb a széklete, viszont írtózatosan büdös, én még ilyet nem szagoltam)


Mit jelent?
A gyomor-bél rendszerbe jutott kórokozók által okozott gyulladás.
Kórokozók lehetnek:

  • Baktériumok (Shigellák, Salmonellák, pathogén coli baktériumok, Staphylococcusok, Pyocyaneus, Proteus, Klebsiella, Yersinia, Camphylobacter)
  • Vírusok (adeno-,echo-,coxsackie-,arbo-,rotavírusok)
  • Férgek (giardia lamblia,entamoeba histolytica)

Milyen tünetekkel jár?

  • Hasi fájdalom, görcsök, köldök körüli fájdalom. Kisgyermek ritkán képes egyértelműen kifejezni a fájdalom jellegét. Csecsemő hasi görcsök fokozódásakor hírtelen felsírhat.
  • Hasmenés: Gyakori híg székletürítés.
  • Figyeljük meg a székletet, amely lehet vízszerű, nyálkás, habos, gennyes, véres. A széklet szaga bűzös, rothadásos vagy édeskés szagú. Nézzük meg alaposan a széklet színét és állagát. Derítsük ki mit evett a gyermek.
  • Hányás: heves, ismétlődő hányás lázzal, hasmenéssel. Eleinte ételmaradékot hány, később a hányadék vízszerű. Vizsgáljuk meg a hányadékot, nem tartalmaz-e idegen anyagot. A kisgyermek lenyelhet apró tárgyakat, mérgező növényeket, gyógyszert is.
  • Láz : 38 C feletti testhőmérsékletet tekintünk láznak. Lázcsillapítást 38 C feletti testhőmérsékletnél kezdjük meg.

Mi a teendő?

  • Forduljon orvoshoz!
  • Legfontosabb a bélhurut megelőzése az immunrendszer ellenálló képességének fokozásával, és a fertőzés kialakulásának megakadályozásával.
  • Anyatejjel táplált csecsemők között a fertőzéses bélhurut ritkábban fordul elő. Az anyatej mind összetételében, mind immunanyag tartalmában ideális, steril táplálék.
  • Csecsemőkorban szoptatással előzhetjük meg leginkább a fertőzések kialakulását.
  • A mesterséges táplálás rengeteg fertőzési lehetőséget rejt magában. A csecsemő és kisgyermek számára külön edényeket használjunk. Fokozottan ügyeljünk a tisztaságra az ételkészítés során. Főzzük ki, vagy fertőtlenítsük az eszközöket. Ételkészítéshez mindig friss alapanyagokat használjunk!
  • A bélfertőzés terjedhet közvetlen érintkezéssel emberről emberre, vagy fertőzött tárgyakkal és közvetve, pl. legyek által.
  • A beteg gyermeket fektessük ágyba!
  • A bélhurutos gyermeket fertőző betegként ápoljuk!
  • Hasmenéses, hányós gyermek közösségbe ne menjen, mert a többi gyermeket is megfertőzheti.Hasmenés esetén kúpot ne alkalmazzunk!
  •  
HASMENÉSES GYEREK ÁPOLÁSA

Folyadékpótlás
Hasmenés esetén a széklet 90%-a víz. Hányás és hasmenés esetén a szervezet sok folyadékot és ásványi anyagot veszít, ami gyorsan kiszáradáshoz (dehydratio) és a szervezet só-víz háztartásának felborulásához vezet, ezért gondoskodjuk a folyadékpótlásról. Napi 150-200 ml folyadékot itassunk testsúly kilogrammonként a gyermekkel.

A kiszáradás tünetei

  • Száraz ajkak és száraz nyelv. Kevés sötétebb színű vizelet. Beesett szem, besüppedt kutacs, bágyadtság, aluszékonyság, acetonos lehelet.
  • Hányás esetén kanalanként, az adagot fokozatosan emelve itassuk a gyermeket. Gyümölcslé, tea, víz adása hányás, hasmenés esetén nem elégséges, mert az elveszített sót és ásványi anyagokat nem pótolja. Sós-glukózos oldat itatásával megelőzhető a kiszáradás. Orális Rehidráló Folyadék (ORF) néven készen is kapható a patikákban. 1 liter felforralt és lehűtött vízben kell feloldani.
  • Otthon is készíthetünk rehidráló folyadékot úgy, hogy 2 dl felforralt és lehűtött vízben 3 kávéskanál szőlőcukor port és fél kávéskanál sót feloldunk. Ha a gyermek nem hány, széklete rendeződik, fokozatosan térjünk vissza a rendes táplálékhoz. Először néhány kanál főtt sárgarépát, répalét, nyers reszelt almát adjunk Ha a széklet továbbra is normális marad lassan visszatérünk a megszokott táplálékhoz.

Bőrápolás

  • A székletet fertőző anyagként kezeljük. Fertőtlenítsük a WC-t vagy bilit és a gyermek fehérneműjét, ágyneműjét.
  • Ügyeljünk az alapos kézmosásra, kézfertőtlenítésre a gyermek ápolása során. Fokozottan ügyeljünk a végbél és a végbél körüli bőr ápolására. Pelenkás csecsemő bőre a gyakori, híg széklettől könnyen felmaródik. Pelenkás gyermek fenekét székelés után mossuk le langyos vízzel.
  • Használjunk bőrvédő krémet, gyakrabban cseréljünk pelenkát hasmenés esetén. Felmaródott bőrt hámosító kenőccsel kenjük be. Vékony rétegben kenjük a bőrápoló krémet, mert a túl vastagon alkalmazott krém akadályozza a bőrlégzést.

Gyógyszeres kezelés
A fertőzés leküzdésére számtalan kiváló gyógyszer áll rendelkezésre. Ahhoz, hogy ezeket célzottan és sikeresen alkalmazzuk, széklet vizsgálat végzése szükséges. A kitenyésztett kórokozó ismeretében az orvos a megfelelő gyógyszeres kezelést rendeli el. Széklet tenyésztéshez thyphus tartályt használunk, amelyet orvosi vényre a patikában tudunk beszerezni.

És végül: FOGZÁS
5  fogunk jön egyszerre, mind hátul, és rágófogak! Ezt a variációt elfogadnám, mert ez nem betegség, de valahogy nem hiszem, hogy emiatt van!

Holnap azért még a biztonság kedvéért elmegyünk fül-orr-gégészetre, mindent zárjunk ki! Láz még megvan 39 és fölötte!
Megszakad a szívem ha ránézek és látom a kis karikás szemeit, és csak fetreng, szenved, nincs kedve, 1 óra hosszáig is elfekszik mesét nézve! Vissza akarom kapni az én rosszcsont, mindent kipakoló lányomat! :(
 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS