34.héten ami ránk vár! ,

2009. augusztus 10., hétfő

Rólad:
Már csak hat hét van hátra a kicsi születéséig, de nem csak az először szülő kismamákban fokozódhat a szorongás; van, akinél az előző szülés élménye elég meghatározó volt ahhoz, hogy legyen benne egy kis idegesség. Érdemes utánanézni a fájdalomcsillapítás lehetőségeinek, és elbeszélgetni ezekről a szülészorvossal. A legtermészetesebb fájdalomcsillapító módszer a relaxáció és a kitolással szinkron légzési technika elsajátítása a felkészítő tanfolyamon. Több kutatási eredmény szerint az anya félelme nem csak a fájdalmat fokozza, de a szülés időtartamát is elnyújtja. Az idegesség miatt erősebb a méh izmainak összehúzódása, és ez több fájdalommal jár, míg a stressz miatt felszabaduló adrenalin a baba megszületését elősegítő méhösszehúzódások ellen hat. A modern orvostudomány ma már rutinszerűen alkalmazott eljárása az epidurális fájdalomcsökkentés. Fontos, hogy a kismama a választott kórház altatóorvosával is beszélhessen az érzéstelenítésről, mert a módszerrel kapcsolatban számos téves hiedelem forog közszájon. Az eljárás során először egy fájdalomcsillapító injekcióval - Lidocainnal - érzéstelenítik a hát adott szakaszát, ezért az epidurális tű bevezetésekor a kismama már csak nyomást érez. Az orvos egy vékony csövet vezet be, amelyen keresztül a fájdalomcsillapító gyógyszer folyamatosan adagolható. Ez nem azt jelenti, hogy az anyának fel sem tűnik a gyermek születése: a módszer csak az erős fájdalmat csökkenti, a kitolás és a nyomás ugyanúgy érezhető. Az eljárás további előnye, hogy amennyiben császármetszésre kerül sor, újabb szúrás nélkül elég gyorsan "mélyíthető" az érzéstelenítés ahhoz, hogy az altatás is elkerülhetővé váljék.


Babádról:
Ettől a héttől kezdve a magzat már elég érett ahhoz, hogy alkalmazkodjon a méhen kívüli élethez intenzív orvosi ellátás nélkül is. Hossza 32 cm, és körülbelül 2250 grammot nyom. Az anyai immunvédelem mellett elkezdenek kifejlődni a saját immunreakciók, amelyek már segíthetnek kivédeni az enyhébb fertőzéseket. A magzatmáz egyre vastagabb a kicsi bőrén, míg a lanugo ekkorra teljesen eltűnik. A baba a 34. héten valószínűleg már abban a pozícióban helyezkedik el a méhen belül, amelyben meg kíván születni. Ha hagyják. Azokat a babákat ugyanis, akiket az utolsó ultrahangos vizsgálaton "lábtartáson érnek", ma már császármetszéssel segítik világra. Az esetek nagyobb részében azonban a magzat feje helyezkedik el elöl; az édesanya gyakran érezheti, ahogy a fej nyomja a méhszájat.

Jó tudnod:

Végy egy nagy levegőt, és kilégzés közben gondolj arra, hogy távozik belőled a fájdalom is. A légzés közben próbáld magad elé képzelni, ahogy a baba minden egyes összehúzódással előrébb kerül a szülőcsatornában. Minél többször ismétled ezt a légzőgyakorlatot a szülést megelőző hetekben, annál könnyebben fog eszedbe jutni a szülőszobában is. Az összehúzódások közötti időt próbáld meg aktív relaxálással kitölteni. Ha jársz kismama-jógára, vagy már jógáztál, könnyű dolgod lesz a tested ellazításával; ha nem, még nem mindig nem késő elkezdeni. A gyakorlat első hallásra nem tűnik bonyolultnak: fekvő helyzetben tudatosan lazítsd el tested minden izomcsoportját a lábujjaidtól a fejed tetejéig. Segít, ha elképzeled, ahogy a tested szép lassan megtelik higannyal - egyik testtáj a másik után -, elnehezül, és ellazul annyira, hogy már nem tudod mozgatni. Ezt a relaxációs technikát legjobb lefekvés után gyakorolni - általában mély és pihentető alváshoz vezet.
 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS