/A 11. és a 12. hét......................./

2009. december 17., csütörtök

Gyerkőcről,általában:

Nem, még nem Fred Astaire, de mozdulatai már kezdenek egyre összehangoltabbá válni. Kezdeti döcögősségük egyre simább, kerekebb lesz, főleg, mikor másokat néz.Hagyj elég helyet a babának, hogy kinyújthassa és kedvére mozgathassa karjait, lábait. Tegyél le egy plédet a földre, és hagyd, hogy kimozogja magát. Ezek a mozdulatok ugyanis nagyban hozzájárulnak izomtónusa, valamint izmai erejének fejlődéséhez. Ha hasra fekteted, elkezdi felnyomni magát a lábaival – ez az első lépés a mászás felé. Ha olvasol gyermekednek – még akkor is, ha ennyire fiatal –, a későbbiekben ki fog fizetődni! Ugyanis az, hogy hallja, ahogy olvasol, segít neki a beszélt nyelv ritmusának megtanulásában. Változtasd a hangmagasságod, a kiejtésed, és énekelj közben, így egyben még erősebbé téve a közted és a gyermeked közt lévő kapcsolatot.
Ha a pici másfele kezd nézelődni, és láthatóan nem köti le az olvasás, kezdjetek más tevékenységbe. Figyeld a válaszreakcióit, és tudni fogod, mikor kell becsukni a könyvet.
A könyvesboltok polcain számtalan mesekönyv sorakozik, válassz kihajthatókat, melyekben nagy, élénk színekben pompázó képek vannak, egyszerű szöveggel – esetleg nincs is bennük szöveg, neked kell kitalálni a mesét. Ne ragaszkodj a szakirodalomban meghatározott korhatárokhoz, egy nagyobbacskáknak készült könyv is kiváló választás, ha tiszta, éles, élénk színű képek vannak benne, míg egy idősebb gyerek számára is sok felfedeznivalót tartalmazhat egy kisebbek számára javasolt könyv.

A kéretlen tanácsok kezelése:

Gyermeked születése után észre fogod venni, hogy környezetedben mindenki milyen profi gyermeknevelésből, és meg is osztja veled a tapasztalatait: „Nem kellene ráadni egy pulóvert?”, „Nem fog nagy és erős lenni, ha nem kezded el már most szilárd étellel etetni.”, „Csúnyák lesznek a fogai, ha hagyod, hogy cumizzon.”. Akár helytálló a tanács, akár nem, bosszant, hogy mindenki beleüti az orrát a dolgodba.
Hogyan kezeld? Először is, nem kell mindent a szívedre venni. Semmi sem ássa alá jobban növekvő magabiztosságod, mint ha minden egyes barátoktól, rokonoktól, és idegenektől érkező tanácsot meghallgatsz. Tedd, amit a legjobbnak látsz.
Ne feledd, tanácsadóidat a jó szándék vezérli. Az emberek imádják a babákat, és néha csak azért látnak el minket ezekkel a „hasznos” tanácsokkal, hogy legyen mit mondaniuk. Válaszként mondj valami semlegeset, mint „Köszönöm, hogy figyelmezettél.”, „Majd még meggondolom.”. Az etetésről és alvásról határozott elképzelésekkel rendelkező nagyszülők leszerelésére jó ötlet egy harmadik félre hivatkozni „Kösz anyu, majd megbeszélem a dokival.”
Sajnos, sokszor nem bírja az ember magában tartani, ha szerinte egyértelmű butaságot mond a tanácsadó – aki ráadásul rá is játszik szerepére, és lekezelő módon beszél. Ám a felcsattanásnak és visszavágásnak nem lesz semmilyen haszna, legfeljebb megsértődik a másik. Ez pedig különösen rossz, ha rokonról van szó.
 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS