- 1 kg finomliszt
- 30 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 30-40 dkg virágméz
- 3 tojás
- 3 evőkanál margarin
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 3 dkg fahéj
- 1 dkg őrölt szegfűszeg
- 1 csomag mézeskalács-fűszerkeverék - körülbelül 2 dkg
- A lisztet, a porcukrot, a fűszereket és a szódabikarbónát szitáld át, majd keverd össze fakanállal.
- Üsd bele az egész tojásokat. A tésztát lágyíthatod úgy, hogy csak egy egész tojást és 2-3 tojássárgáját ütsz bele, a tojásfehérjéket pedig üvegpohárban letakarva hűtőszekrénybe teszed. (tökéletes szolgálatot tesz majd a cukormáz készítésénél).
- Tedd a szoba hőmérsékletű margarint a tésztába, és dolgozd össze - (ekkor még nem áll össze a tészta) -, majd öntsd hozzá az üvegben forró vízbe állított, meglangyosított mézet. Ha a tálhoz ragadna a tészta, kevés liszt hozzáadásával addig gyúrd, amíg elválik az edény falától. Viszonylag lágy tésztát gyúrj - (margarin, esetleg kevés langyos víz hozzáadásával megpuhíthatod) -, mert az érlelési idő alatt megkeményedik.
- Takard le konyharuhával, és legalább 3-5 órán keresztül hagyd állni. Majd gyúrd át mielőtt hozzálátsz a nyújtásnak. Kb. 3mm vastagra nyújtsd a tésztát, és szaggasd ki.
Isteni illat járja körbe a lakást. Hamar puhul, gyorsan fogy. Cukormázzal és cukormáz tollal díszítettük. Csokiba is mártottunk belőle, és maradt simán is.
(azt hittem januárig kitart, még az sincs kizárva, hogy sütnöm kell még egy adagot a 175 db-ból már csak kb. 10-15 darab található belőle) :)