/5 hónaposak vagyunk/

2010. február 26., péntek

Bizony-bizony! 5 hónapos lett az én kis drága aranymaszatom! Mintha még most született volna, mintha még most lett volna mikor először megpusziltam a kis magzatmázas buksiját! És ma hajnali 3:20 kor betöltötte Laura az 5 hónapot!
Az 5 hónapos gyerek már nagyon hajlékony, sokszor láthatod majd, amint a lábujját, vagy a zokniját rágja. A hónap végére elérheti születési súlya kétszeresét. (Most ha a betegség miatt nem fogytunk volna,már elérte volna a kétszeresét)

Étkezés:
Néhány orvos szerint ekkor már lehet kezdeni a hozzátáplálást - kérdezz rá a ti gyermekorvosotoknál, hogy neki mi a véleménye, ha nem vagy biztos benne, hogy mikor akarod elkezdeni. Először fintorog a baba az új ízekre, de hamarosan nagyon fogja élvezni. Kétfülű műanyag bögrét vegyél neki, amit könnyen meg tud fogni. Az első étkezések nagyon maszatolósak - jól készülj fel rá és élvezzétek együtt a babával a dolgot. (3hónapos kora óta kapja a bébikajákat,és nagyon szereti,ügyesen eszik kanálból,most ez is kicsit megcsappant,mert kicsit nyűgös és nincs türelme a kanalazáshoz! Jövő héten kipróbáljuk a husis bébiételeket)


Növekedés és fejlődés:
A hasán csúszkálva körbe-körbe mászik az ágyban. Ha bekészítesz neki egy játékot, reggel úgy találhatod, hogy szép csendben játszadozik, elfoglalja magát. (Nálunk a szép csendben játszás elmarad,inkább kiabál ha felébredt,hogy "Hé család ébresztő..." A kúszás-mászás viszont megvan,este lerakom és reggelre ott a feje,ahol este a lába volt! )

Most már nem üldögél szépen az ülőkéjében, sokkal több aktivitás és hely kell neki. Egyik kezéből a másikba teszi-veszi a játékot, mindent azonnal a szájába vesz (minden levehető apró tartozéktól foszd meg a játékokat!) Mivel mindent megfog, amit meglát és elér, érdeklődhet a nemi szerve iránt is, ez teljesen természetes, és nem kell vele foglalkoznod. (Ügyesen játszik,magától felül, szájában matat éjjel nappal, a lábujját szopogatja fürdés közben :) , simogatja az arcomat,és bárkiét aki fölé hajol,és ilyenkor szinte énekel)


Tanulás játék közben:
Sikoltozik, csattog, cuppog, és buborékokat fújhat a nyálából. Nagyon jó játék utánozni egymás mimikáját, hangjait. A direkt köhhintést, hapcizást borzasztóan élvezi a baba. (kacag ha ásítunk, ha csattogok neki a nyelvemmel, imádja a zenét,ha meghall valami muzsikát azonnal rogyasztja a kis lábai)

Lassan hallod majd, ahogy elkezd olyanokat mondani, hosszasan ismételgetni, hogy dadadada, mamamama, stb. ( Megtörtént,és imádja a saját hangját! Énekesnő lesz???????)

A tükör előtt állva imád játszani, nevet a tükörképére, és csapkodja a tükröt. Ez az összes kirakatüvegre is vonatkozik, abban is tökéletesen felismeri a tükörképét, amiben te csak egy elmosódott, halvány szellemképet látsz. Egyre jobban élvezi a babakocsis sétákat, mert fel lehet ültetni és így jobban látja a környezetét. De el fogja várni, hogy néha kivedd és megnézzetek egy-egy kirakatot, egyebet. (Laurát nem érdekli a tükör,inkább csodálkozik,hogy mi is az,de még egyszer sem örült neki)

Szociális fejlődés:
Mosolyog, hangokat ad ki, hogy felkeltse a figyelmedet. ( Ha elmegyek tőle mikor a kiságyban van,addig köhög vagy dünnyög amig vissza nem megyek)
Utánozhat arckifejezéseket. (Ezt még nem csinálja)
Sírni kezd, ha elveszed, amivel játszott. (Sír???? Visít,hisztizik)
Játszik evés közben, (akkor is, ha cicizik, néha jó, ha egy apró játékot adsz a kezébe, különben állandóan elfordul). (Lau nem amig kaja van a szájában meg sem moccan,csak arra összpontosít,hogy mind egy cseppig kiszívja)

Érzékek / mozgáskoordináció fejlődése:
Két kézzel fogja a cumisüveget. ( Igen)
Tudatosan megmarkolja a játékot. ( Igen,nagyon ügyesen)
Pontos irányban nyúl a tárgyakért. ( Igen)
Lábát a szájához emelgeti. (Be is kapja és szopizza a lábujjait)
Forgolódik, rugdalózik, ficánkol (pelenkázás közben is). ( Le is mászna a pelenkázóról! Nagyon ügyesen fordul hasról-hátra,és vissza)
Da, ma, ba hangokat ad. ( Igen)
Keresi a leejtett tárgyakat. ( Igen)
Megtarthatja a fejét, mikor ülő pozícióba húzod. (magától próbál ülni a szentem, 3 hónapos kora óta tartja a fejét)
 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS