Belépés a 30.hétbe...................:):):):) 2009-07-09

2009. július 9., csütörtök

Rólad:

A növekvő méh egyre jobban nyomja a hólyagot, és előfordulhat, hogy nehézségek támadnak a vizelet visszatartásában köhögés, nevetés vagy emelés esetén. Érdemes odafigyelni arra, hogy a kismama minél gyakrabban látogassa a mosdót, akkor is, ha ez fárasztó, mert a rendszeres ürítés nem csak a vizelet elcsepegését akadályozza meg, hanem a húgyúti fertőzések kialakulásának esélyét is csökkenti. Többször szülő anyáknál ez különösképp problémát okozhat, nekik érdemes elvégezniük egy intimtorna tanfolyamot, amely nemcsak a vizelettartást segíti, de szüléskönnyítő gyakorlatokat is tanítanak.

Babádról:

A magzat igen nagy iramban nő: ezen a héten elérheti a 27 cm-es hosszúságot és az 1400 grammot. A zsírszövet gyarapodásával egyre kevésbé tűnik ráncosnak, de ennek nemcsak esztétikai szerepe van: a zsírréteg segít megtartani a hőt, miután világra jött. A lanugo ekkora szinte teljesen felszívódott, esetleg egy-egy folt látszik még a vállán és a hátán. Ez a változás szembetűnővé teszi azt, hogy a babának már van haja. Ahhoz, hogy felkészüljön a kinti életre, a kicsi elkezdi utánozni a légzőmozgásokat. Ismételten és ritmusosan mozgatja a rekeszizmát, de a gyakorlat még gyakran fullad csuklásba, ha véletlenül magzatvizet sikerül "lélegeznie".

Jó tudni:


A megnövekedett vérmennyiség utánpótlásához és a baba vasraktárainak feltöltéséhez különösen fontos a vasbevitel növelése. A második és a harmadik trimeszter során naponta legalább 30 mg vasat kell fogyasztani, ennek ellenére a terhesség alatti vashiányos állapot igen gyakori. A legtöbb vas a vörös húsokban, a spenótban, a babban, a lencsében, a teljes kiőrlésű pékárukban és a gabonamagvakban találhatók meg. Ha a terhesség alatt a vérkép mégis alacsonyabb szinteket mutat, szükség lehet a további vaspótlásra tabletta vagy kapszula formájában.


Pocakom mostanság:
 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS