A terhesség harminckettedik hete :)

2009. július 24., péntek

A baba fejlődése

A baba már elérte az 1,8 kilogrammot, körülbelül 40 centi nagy – és igen sok helyet elfoglal lakhelyén, az anyaméhben. Hetente most már nagyjából fél kilót hízol, és ennek fele a baba súlyát gyarapítja. Sőt, igazából a születési súlyának felét vagy harmadát a következő 7 hét alatt szedi magára – felkészülve ezzel is a külvilág megpróbáltatásaira. Már vannak körmei a lábujjain, a kezein, és valódi a haja (legalábbis valami hajra emlékeztető kezdemény a kis feje búbján). A bőre egyre puhább és simább lesz, ahogy egyre inkább kikerekedik kényelmes otthonában.

A kismamáról

A baba egyre növekvő igényeit kielégítendő, a tested vérmennyisége 40-50%-kal növekedett a terhesség kezdete óta. Ahogy a méh elkezd egyre inkább a rekeszizmok felé is terjeszkedni, kicsit szűkös lehet a hely egy idő után a hasadban – ennek következményeként kialakulhatnak légzési nehézségek és gyomorégés. A kényelmetlenségeket valamelyest enyhíti, ha párnákkal kitámasztva alszol, illetve ha az étkezést kisebb adagokban, naponta több részre elosztva ejted meg.
A terhesség előre haladtával jelentkezhet fájdalom a hátad alsó tájékán, amelyről jó, ha minél hamarabb tájékoztatod az orvost is – különösen akkor, ha korábban nem tapasztaltál ilyesmit, mivel ez lehet koraszülésre utaló jel is.
Amennyiben nem ez a helyzet, úgy valószínűleg a növekvő anyaméhnek és a hormonháztartásod felborulásának köszönhető a fájdalom. Az egyre inkább növekvő méh kinyújtja, és egyúttal meg is gyengíti a hasi izmokat, ami nagyobb terhelést ró a hátadra – arról nem is beszélve, hogy a terhesség következtében meglazulnak az ízületeid és azok az ínszalagok, amelyek a gerincoszlop alján találhatók. Ez az oka annak, hogy járás közben bizonytalanabbnak érzed lépteidet, és fájdalmat érzel, miközben huzamosabb ideig sétálsz, állsz vagy ülsz, ha le kell hajolni, vagy fel kell emelni valamit. Lassan elérkezel abba az állapotba, amikor ha a kismama leejt valamit az asztalról, nézegeti, majd azt mondja: „no, ezt vagy a férjem veszi fel majd, vagy ott marad a szülésig…”
 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS